Infrarood verwarmen en het duurzaam maken van een woning uit 1928
Hoensbroek, 3 april 2019. In Nederland staan veel mooie oude woningen met traditionele bouwstijlen en prachtige architectuur. "Onze Nederlandse historie is zichtbaar en voelbaar in onze oude woningen, waarbij we in dit artikel een woning uit 1928 als voorbeeld nemen en de wijze waarop deze woning duurzaam is gemaakt. We mogen trots zijn op ons erfgoed en deze duurzaam doorgeven aan de volgende generaties", aldus Aaron Mulder (marketing adviseur voor Zonnepanelen Parkstad).
Jesse van der Woude is commercieel manager bij Zonnepanelen Parkstad en woont met zijn gezin (vrouw en 2 kinderen) in Welten te Heerlen. Jesse is ambitieus, duurzaam ingesteld en heeft zoals vele andere Nederlanders een oude woning in traditionele bouwstijl. Jesse en zijn gezin staan in dit artikel als modaal voorbeeld gezin centraal in hun duurzaamheidsslag bij het energie-efficiënt maken van hun woning. Naast energie-efficiency staan de kosten centraal om zo gunstig mogelijk te verbouwen en zo laag mogelijke maandlasten over te houden.
Woning
Jesse heeft samen met zijn vrouw 9 jaar geleden de woning gekocht en omdat deze relatief klein was onlangs een aanbouw gerealiseerd. Deze aanbouw hebben ze in eigen beheer gebouwd en is een verlenging van de woonkamer (meer woonoppervlakte). De gevel van de woning is gevoegd met lichte contrasterende kleur en daardoor valt deze direct positief op in de straat. Het huis was in een zogenaamde "bouwvallige staat" gekocht en het gehele huis is in originele staat teruggebracht.
De doelstelling bij het duurzaam maken van de woning omvatte o.a.:
- Originele elementen behouden
- Vergroten van de woning voor extra leefbaarheid
- Zonnepanelen voor energieopwekking
- Warmtepompboiler met zonneboiler voor tapwater
- Infraroodverwarming voor de ruimteverwarming
- Voor incidentele gevallen een palletkachel in de woonkamer (dit is inderdaad wel minder duurzaam, maar beter dan een gewone houtkachel)
- Lage maandlasten en o.a. gunstig verbouwen!
Passie in de praktijk
Jesse wilt als commercieel manager van Zonnepanelen Parkstad zelf de producten die hij verkoopt ook in de praktijk dagelijks ervaren. Zijn passie voor duurzaamheid en creativiteit is dan ook voelbaar door de infrarood verwarming en zichtbaar door uitbouw met zonnepanelen. Het infraroodpaneel is aan het plafond van de uitbouw van de woning bevestigd en het paneel vormt tevens de hoofdverwarming in de aanbouw. De aanbouw is relatief hoog om extra lichtinval te realiseren en het gevolg daarvan is dat er minder stroom gebruikt hoeft te worden bij het verlichten van de woning. Ondanks dat het paneel relatief hoog hangt is de warmte direct voelbaar en zorgt het voor een behaaglijke warmtebron. "Je kunt omschrijven alsof de zon op je schijnt", aldus Aaron (directeur ICTloket.nl). Het infrarood paneel is gericht op de verwarming van 12m2. In de woonkamer komen nog twee infraroodpanelen van 1100w voor het komende najaar, waardoor deze ruimte ook behaaglijk warm zal worden. Komende winter is de wens om infrarood zelfs volledig als hoofdverwarming te maken. In de slaapkamers, badkamers, keuken en bijkeuken zullen dan ook infraroodpanelen worden bevestigd.
Omdat verwarmen via infrarood op stroom werkt en de kosten daarvan gunstig moeten uitpakken (ook in vergelijking met gas-kosten) doen de zonnepanelen hun werk om deze panelen te voorzien van de gewenste stoominput. Een misvatting is overigens dat alleen de objecten en mensen in de ruimte worden verwarmt, waardoor bijvoorbeeld vocht in oude huizen niet kan verdampen. Net zoals bij reguliere gasverwarming is er sprake van verwarming van de ruimte waardoor vocht minder kans heeft. Uiteraard is dit wel tot bepaalde hoogte en geen oplossing voor echte vochtproblemen door bijvoorbeeld lekkages.
De warmtepompboiler zorgt voor verwarming van het tapwater. Deze warmteboiler kan je zachtjes horen omdat de woning relatief klein is. Er kan worden gekozen om deze overdag of snachts haar werk te laten doen. Jesse heeft ervoor gekozen om de zonneboiler overdag te laten werken omdat dan ook de meeste zon schijnt op de panelen. De ramen zijn HR++ en op het dak liggen in totaal 22 panelen, waarvan 19 zonnepanelen en 3 zonnecollectoren. De uiteindelijke wens is volledig gasloos te worden. Geïnteresseerden zijn altijd welkom (op afspraak) om bij ons thuis een bezoekje te brengen en met ons onze woning te ervaren.
Samenwerking Beausolar
Op het dak van de aanbouw zijn de zonnepanelen geïntegreerd in de dakbedekking. "De oplossing ziet er niet alleen veel mooier uit, maar stelt ons ook in staat om het hele dakvlak te benutten: kwalitatief en duurzaam. Het daksysteem heeft naast de esthetische waarde ook meer dan voldoende isolatiewaarde om de warmte goed vast te houden" aldus Jesse. We vroegen ook Beausolar om een reactie en ze vulde graag aan: "Een BEAUsolar zonnedak biedt een innovatieve twee-in-één-oplossing waarbij de volledige dakbedekking en zonnepanelen geïntegreerd zijn tot één stijlvol geheel. Losse panelen plaatsen op bestaande dakpannen is dankzij het gepatenteerde systeem verleden tijd. Wij voorzien daken van stijlvolle, waterdichte dakbedekking van de hoogste kwaliteit, waarin hoogwaardige zonnepanelen van alle soorten en maten geïntegreerd worden. Het systeem is zo bedacht dat ieder type zonnepaneel geschikt is. Zonnepanelen Parkstad is dan ook zeer tevreden met de flexibiliteit en onze samenwerking. Op de plekken waar geen zonnepanelen passen werken wij met passtukken die perfect in het aanzicht passen", aldus Caroline van Beausolar.
Achtergrond Jesse
Tijdens de opleiding aan ZUYD Hogeschool heeft Jesse zijn afstuderen gewijd aan "Lean management". Niet alleen professioneel is Jesse druk bezig met duurzaamheid, het is voor hem een uitdaging om mensen te informeren over energiebesparing, circulaire producten en het toepassen van hernieuwbare energietechnieken. Jesse levert dan ook op deze manier zijn bijdrage aan de energietransitie.
"Tijdens mijn opleidingen zijn de thema’s natuur & milieu, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid belangrijk voor me geweest. Het is dan ook niet heel vreemd dat ik in 2011 mijn eerste carrièrestap maakte bij een commerciële aanbieder (in solar branche) en in 2016 door een overname van dat bedrijf me verder heb ontwikkeld binnen de Limburgse totaalmarkt. Vanaf 1 mei 2018 ben ik nu dus werkzaam bij Zonnepanelen Parkstad als commercieel manager en werk vol passie en energie dagelijks aan de verdere groei van dit prachtige bedrijf", aldus Jesse van der Woude.
Over Infrarood Limburg
Infrarood Limburg is een onderdeel van Zonnepanelen Parkstad. Vanaf 2007 is de naam Zonnepanelen Parkstad bekend in regio Zuid- en Midden-Limburg. Gas wordt steeds duurder en daardoor is de vraag naar duurzame verwarmingstechnieken sterk toegenomen. Zodoende is in 2018, naast onze zonnepanelen afdeling, ook een afdeling infrarood verwarming ontstaan. De infrarood afdeling heeft een eigen identiteit onder de naam; Infrarood Limburg. Infraroodverwarming en zonnepanelen gaan uitstekend samen, overcapaciteit uit de zonnepanelen kunt u gebruiken om op een relatief zuinige manier opgewekte stroom te verbruiken.
Infraroodpaneel, zonnepanelen en warmtepompboiler